Standards for Optimizations of Macedonian Companies Financial Structure - Siljanoska, Julijana; Angeloska, Minika; Marinovski, Nikolce (Standardy optymalizacji finansowej struktury firm macedońskich, 2010)
Długookresowa polityka finansowa w obecnej sytuacji rynkowej powinna zapewnić warunki do realizacji poszerzonych, rozwiniętych celów strategicznych. Przedsiębiorstwa są zdeterminowane do osiągania swoich celów. Bieżąca polityka oraz potrzeby są coraz lepiej reprezentowane w strukturze aktywów kapitałowych oraz źródłach ich finansowania, co w rezultacie sprzyja maksymalizacji końcowego finansowego efektu. Równowaga finansowa jest warunkiem niezbędnym, zabezpieczającym funkcjonowanie firmy. Osiągnięcie i zachowanie tej równowagi jest jednak złożonym zagadnieniem, które może być zrealizowane poprzez analizę i prognozę głównych czynników na nią wpływających.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 99, s. 343-350
Keywords: financial structure; financial balance; rules of financing; financing standards and capital assets; companies