Reforma budżetu Unii Europejskiej po roku 2013 - Ryszawska-Grzeszczak, Bożena (The Reform of the EU Budget after 2013, 2010)
Unia Europejska stoi wobec konieczności określenia od nowa priorytetów swojego budżetu. Najważniejsze wyzwania stojące przed budżetem dotyczą wzrostu gospodarczego i zatrudnienia, konkurencyjności i innowacji, badań naukowych, bezpieczeństwa wewnętrznego i zewnętrznego obywateli, zmian klimatu, wykorzystywania odnawialnych źródła energii i migracji, procesów starzenia się społeczeństw. Nowy budżet w latach 2014-2021 musi zawrzeć w strukturze wydatków nowe priorytety.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 99, s. 332-342
Keywords: budżet Unii Europejskiej; reforma budżetu UE