The Investment Results of Fixed Income Hedge Funds in 2007 and 2008 - Pruchnicka-Grabias, Izabela (Wyniki inwestycyjne funduszy hedgingowych stosujących strategię typu fixed income w latach 2007 i 2008, 2010)
Celem badań przedstawionych w artykule jest zmierzenie rezultatów inwestycji funduszy hedgingowych w latach 2007 i 2008. Pokazano, że większość instytucji, których celem jest generowanie absolutnych stóp zwrotu, a co za tym idzie, uzyskiwanie lepszych rezultatów finansowych od inwestycji tradycyjnych bez względu na sytuację rynkową, nic uzyskała takich wyników w okresie światowej bessy. Pod uwagę wzięto takie miary, jak: stopy zwrotu, ryzyko mierzone odchyleniem standardowym oraz betą, poziom współczynnika alfa, korelacja stóp zwrotu badanych funduszy z aktywami tradycyjnymi oraz współczynnik Sharpe'a. Za benchmark przyj eto indeks S&P500. Prezentowane badania są częścią szerszych analiz prowadzonych przez autorkę dla ponad 200 funduszy hedgingowych podzielonych na poszczególne strategie inwestycyjne.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 99, s. 296-305
Keywords: hedge funds; investment results; alternative investments