Rola SSE w polityce inwestycyjnej Polski : stan obecny i perspektywy po 2020 roku - Pastusiak, Radosław (The Role of Special Economic Zones in Polish Investment Policy. Current Situation And Perspectives Beyond 2020, 2010)
Specjalne strefy ekonomiczne są narzędziem polityki gospodarczej, które w Polsce się sprawdziło. Wzrost powierzchni stref i napływające inwestycje jednoznacznie świadczą o atrakcyjności tej oferty dla inwestorów. SSE w Polsce będą funkcjonowały w obecnym kształcie do 2020 roku. Oznacza to, że w polskiej polityce inwestycyjnej muszą zajść duże zmiany, jeśli w dalszym ciągu chcemy przyciągać wielu inwestorów zagranicznych. Zmiany te będą polegały głównie na zbudowaniu właściwego klimatu inwestycyjnego wokół przedsiębiorcy, zapewnieniu mu opiekuna z ramienia administracji samorządowej, który będzie również doradcą w wielu sprawach.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 99, s. 276-284
Keywords: specjalne strefy ekonomiczne; polityka inwestycyjna; zachęty inwestycyjne