Sytuacja finansowa regionów polski a dystrybucja środków pochodzących z europejskiego funduszu społecznego przeznaczonych na poprawę stanu rynku pracy - Iskra-Wiatr, Karolina (The Financial Situation of the Polish Regions and the Distribution of Means Coming from the European Social Fund Intended to Improve the Condition of the Labour Market, 2010)
Wraz z wejściem Polski do Unii Europejskiej zasadniczo zmieniły się warunki na krajowym rynku pracy. Przed instytucjami centralnymi, jak również jednostkami samorządu terytorialnego, otwarły się nowe możliwości działania związane z dostępem do znaczących źródeł finansowania w postaci funduszy strukturalnych, w szczególności Europejskiego Funduszu Społecznego. Od 2007 r. dla podmiotów regionalnych dostępne są środki na poprawę sytuacji na rynku pracy w ramach Programu Operacyjnego Kapitał Ludzki. Celem artykułu jest przedstawienie możliwości pozyskiwania środków finansowych na poprawę sytuacji na regionalnych rynkach pracy oraz ich wykorzystanie przez powołane do tego podmioty, a także analiza sytuacji finansowej jednostek samorządu terytorialnego pod kątem jej związku z regionalną dystrybucją środków z Europejskiego Funduszu Społecznego.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 112, s. 229-240
Keywords: Europejski Fundusz Społeczny; region; rynek pracy; nadwyżka operacyjna