Modele zarządzania sektorem komunalnym w gminach w Polsce na przykładzie gospodarki odpadami - Grzymała, Zbigniew (Management Models of Municipal Sector in Districts of Poland on the Example of Waste Economy, 2010)
Sektor gospodarki komunalnej w Polsce jest zorganizowany w sposób odpowiadający modelowi mieszanemu zarządzania gospodarką komunalną. Oznacza to, że w danej gospodarce występują wszystkie podstawowe rodzaje modeli, czyli zarówno model publiczny, publiczno-prywatny, jak i prywatny. To samo odnosi się do gospodarki odpadami, w której mamy do czynienia z ww. modelami. Jednakże w przypadku tej branży przeważa zdecydowanie udział podmiotów publiczno-prywatnych, czyli spółek z o.o. lub spółek akcyjnych o 100-procentowym udziale samorządu terytorialnego, oraz podmiotów prywatnych, bez udziałów jednostek samorządu terytorialnego lub o udziałach mniejszościowych w przypadku spółek prawa handlowego.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 112, s. 208-218
Keywords: gospodarka odpadami; modele zarządzania sektorem publicznym; model mieszany; model publiczno-prywatny; model prywatny