Możliwości i bariery pozyskiwania środków UE przez gminy wiejskie w opinii przedstawicieli samorządu terytorialnego - Grzebyk, Bogumiła (Possibilities of and Barriers to Obtaining EU Sources by Rural Communities According to the Opinion of Local Government Representatives, 2010)
W artykule przedstawiono wyniki badań przeprowadzonych wśród przedstawicieli samorządu terytorialnego reprezentujących 44 gminy z terenu województwa podkarpackiego, zaliczanych - jako obszary górskie i nizinne - do terenów o niekorzystnych warunkach gospodarowania (ONW). Wyniki badań potwierdziły wysoki poziom aktywności gmin w ubieganiu się o środki UE. W latach 2004-2006, ponad 93% badanych gmin wystąpiło o wsparcie unijne z funduszy strukturalnych i Funduszu Spójności. Mimo licznych utrudnień, jak np. ograniczenie limitu środków, zbyt skomplikowane procedury przy sporządzeniu dokumentacji aplikacyjnej i kłopoty ze spełnieniem kryteriów, badane gminy nie zamierzają rezygnować z pozyskiwania środków UE.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 112, s. 186-191
Keywords: obszary ONW; wsparcie finansowe; Podkarpacie