Długookresowe skutki polityki fiskalnej - badanie empiryczne - Goczek, Łukasz (Long-Term Effects of Fiscal Policy - Empirical Research, 2010)
Artykuł ten poświęcony jest ocenie długookresowych skutków polityki fiskalnej polegającej na stabilizacji cyklu koniunkturalnego. Przyjęte podejście polega na zbadaniu tych skutków za pomocą badania empirycznego. W tym kontekście badana będzie hipoteza o korzystnym wpływie stabilności polityki fiskalnej dla wzrostu gospodarczego oraz negatywnym wpływie wydatków rządowych rozumianych jako odsetek PKB. Badanie empiryczne wskazuje, że brak stabilności polityki fiskalnej, związanej z jej dyskrecjonalnością, powoduje obniżenie tempa wzrostu.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 112, s. 174-185
Keywords: polityka fiskalna; długi okres; wzrost gospodarczy