Zarządzanie ryzykiem w inwestycjach jednostek samorządu terytorialnego - Galiński, Paweł (Risk Management in the Investments of the Local Governments, 2010)
W artykule scharakteryzowano problematykę zarządzania ryzykiem w inwestycjach jednostek samorządu terytorialnego. W pierwszej części pracy przedstawiono pojęcie ryzyka oraz zarządzania ryzykiem, a także omówiono specyfikę inwestycji jednostek samorządu terytorialnego. Należy tu bowiem podkreślić szczególny charakter tych inwestycji w procesie rozwoju gospodarczego określonych struktur lokalnych. Następnie opisano poszczególne etapy zarządzania ryzykiem w inwestycjach jednostek samorządu terytorialnego. Przedstawiono również wybrane ryzyka występujące w procesie inwestycyjnym oraz instrumenty je ograniczające. Chodzi tu bowiem o zwiększenie skuteczności i racjonalności prowadzenia działań inwestycyjnych przez jednostki samorządu terytorialnego w Polsce.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 112, s. 152-163
Keywords: ryzyko; zarządzanie ryzykiem; inwestycje; jednostki samorządu terytorialnego