Pomiar struktury zadłużenia - ujęcie teoretyczne a skutki zadłużenia w praktyce samorządowej - Filipiak, Beata (The Measurement of the Debt Structures - Theoretical Approach vs. Indebtedness Effects in Local Government Practice, 2010)
W artykule przedstawiono zasady i podejście metodyczne do pomiaru poziomu zadłużenia. Dokonano analizy poziomu zadłużenia jednostek samorządu terytorialnego w latach 2001-2008. Analizie poddano salda zadłużenia w podziale na instrumenty oraz na poszczególne grupy jednostek samorządowych. W części końcowej autorka wskazała na zagrożenia związane z nadmiernym zadłużaniem się jednostek samorządu terytorialnego.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 112, s. 141-151
Keywords: JST; struktura zadłużenia; instrumenty dłużne