Tax Expenditures jako instrument polityki fiskalnej - Dziemianowicz, Ryta Iwona (Tax Expenditures as an Instrument of Fiscal Policy, 2010)
W ostatnich latach wzrasta zainteresowanie wykorzystaniem w polityce fiskalnej tax expenditures, które pozwalają, podobnie jak bezpośrednie wydatki państwa, realizować określone cele publiczne. Ukryte w tax expenditures wydatki umożliwiają niewątpliwie pozorne zmniejszenie bezpośrednich wydatków publicznych, przyczyniają się jednak do zmniejszenia dochodów budżetowych (zarówno sektora centralnego, jak i lokalnego). Jednocześnie większość z nich jest z różnych względów nieefektywna. Dlatego też użycie w konstrukcjach podatkowych tax expenditures powinno, podobnie jak w przypadku bezpośrednich wydatków publicznych, łączyć się z dużą odpowiedzialnością polityczną. Artykuł jest próbą wyjaśnienia istoty tax expenditures oraz prezentuje potencjalne korzyści i straty wynikające z ich zastosowania.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 112, s. 131-140
Keywords: tax expenditures; wydatki publiczne; polityka fiskalna