Wpływ spowolnienia gospodarczego na zdolność inwestycyjną JST - Dylewski, Marek (Impact of the Economic Slowdown on Investment Capacity in Territorial Government, 2010)
Spowolnienie gospodarcze, a także sytuacje kryzysowe zawsze są podstawą do zadawania pytań o skutki tych zjawisk dla poszczególnych gospodarek. Główne pytanie badawcze to jak obserwowane spowolnienie gospodarcze wpływa i może wpływać na potencjał inwestycyjny sektora samorządowego w Polsce. Opierając się na danych statystycznych z okresu 10 lat, przeprowadzono analizę zasobów, potencjału inwestycyjnego, wydatków majątkowych oraz zadłużenia jednostek samorządu terytorialnego na tle zmian produktu krajowego brutto. Wnioski wyciągnięte na podstawie syntetycznych danych statystycznych wskazują na dużą odporność sektora samorządowego na skutki zmian makroekonomicznych.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 112, s. 112-120
Keywords: JST; inwestycje; rozwój gospodarczy