Problemy finansowania i oceny efektów działalności badawczo-rozwojowej w Polsce - Borowiec, Leszek (Issues of Financing and Evaluating the Research and Development Activity in Poland, 2010)
Niniejszy artykuł przedstawia zagadnienia związane z problematyką organizacji i finansowania działalności badawczo-rozwojowej w Polsce. Celem opracowania jest ukazanie sposobów finansowania działalności badawczo-rozwojowej jednostek funkcjonujących w sektorze nauki i techniki w Polsce w odniesieniu do oceny ich funkcjonowania. Dokonano charakterystyki jednostek realizujących działalność badawczo-rozwojową w Polsce, sposobów ich finansowania i oceny na tle osiągnięć międzynarodowych w tym zakresie.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 112, s. 87-99
Keywords: badania i rozwój; finansowanie nauki; sektor nauki i techniki