Finansowe wsparcie polskiego rolnictwa z wykorzystaniem budżetu krajowego i unijnego - Bąk-Filipek, Ewa (Financial Support for Polish Agriculture Through National and European Union Budgets, 2010)
Głównym celem poniższego opracowania jest omówienie wsparcia dla polskiego rolnictwa zarówno w ramach pomocy krajowej, jak i z budżetu Wspólnej Polityki Rolnej. Zakres wsparcia krajowego zależy w dużej mierze od zasad określonych w polityce unijnej odnośnie do zachowania reguł konkurencyjności w sektorze rolno-spożywczym. Pomimo ograniczeń wsparcie krajowe w Polsce jest relatywnie szerokie, choć bardzo ograniczona jest grupa potencjalnych beneficjentów tej pomocy. Ponadto istotnym celem artykułu jest wskazanie roli dwóch najważniejszych instytucji biorących czynny udział we wdrażaniu wsparcia, a mianowicie Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa i Agencji Rynku Rolnego.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 112, s. 50-58
Keywords: wsparcie finansowe; budżet krajowy; polskie rolnictwo; kredyty preferencyjne