Zadłużenie a zagrożenie sytuacji finansowej miast na prawach powiatów - Babczuk, Arkadiusz (Insolvency Risk of Polish Big Cities, 2010)
Przedmiotem niniejszego opracowania jest ocena skali zagrożenia sytuacji finansowej miast na prawach powiatów w Polsce. Analiza relacji długu oraz długu powiększonego o zobowiązania samodzielnych publicznych zakładów opieki zdrowotnej i samorządowych instytucji kultury do dochodów tych miast wskazuje, iż ryzyko przekroczenia ustawowych limitów dopuszczalnego zadłużenia dotyczy jedynie bardzo niewielkiej liczby jednostek. Do analogicznych wniosków prowadzi analiza relacji długu oraz powiększonego o zobowiązania samodzielnych publicznych zakładów opieki zdrowotnej i samorządowych instytucji kultury do sald operacyjnych budżetów regionów.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 112, s. 31-49
Keywords: samorząd terytorialny; dług komunalny; ryzyko niewypłacalności