Operating Cash Balance and its Effectiveness - Michalski, Grzegorz (Inwestycja w bufor gotówki operacyjnej i jej efektywność, 2010)
Podstawowym finansowym celem przedsięwzięcia jest tworzenie jego wartości. Zarządzanie płynnością i zarządzanie gotówką powinno też przyczyniać się do realizacji tego podstawowego celu. Strategia tworzenia wartości przedsiębiorstwa jest realizowana w warunkach ryzyka i niepewności. Przedsięwzięcia utrzymują gotówkę dla rozmaitych powodów jako transakcyjne, ostrożnościowe lub spekulacyjne. W pracy analizujemy relację między tymi rodzajami buforów gotówki a ryzykiem. Przedstawiona jest również propozycja wyznaczania ostrożnościowych i spekulacyjnych poziomów buforu gotówki.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 99, s. 250-266
Keywords: cash management models; working capital; value based management; enterprise value; current assets investments