Determinanty premii konwersji obligacji zamiennych notowanych na Tokyo Stock Exchange - Marszałek, Jakub (Conversion Premium determinants of Convertible Bonds Listed on Tokyo Stock Exchange, 2010)
Obligacja zamienna pozwala finansującemu na zarządzanie strukturą kapitałową i dostosowanie procesu pozyskiwania finansowania do planowanej płynności finansowej i możliwej do osiągnięcia stopy zwrotu z kapitału. Przeprowadzone badania nad naturą premii konwersji obligacji zamiennych na akcje notowanych na tokijskiej giełdzie papierów wartościowych wskazują, że kupon i czas konwersji nie wpływają istotnie na premię konwersji badanych obligacji zamiennych. Oznacza to, że jest ona determinowana przede wszystkim przez cenowe czynniki rynku akcji emitenta. Ponadto zaobserwowano niską wartość premii konwersji w warunkach występowania wartości wewnętrznej, co dowodzi silnie opcyjnego charakteru obligacji zamiennych.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 99, s. 239-249
Keywords: obligacje zamienne; giełda papierów wartościowych; inwestycje kapitałowe; finansowanie przedsiębiorstw