The Corruption, Its Causes and the War Against It : Case of Albania - Madani, Filoretta; Sokoli, Ylldeze (Korupcja, jej przyczyny i walka z tym zjawiskiem : przypadek Albanii, 2010)
Korupcja - jak gigantyczna ośmiornica - dotyka sfer ekonomicznych w państwach na całym świecie. Problem jest bardziej wyraźny w krajach nowej demokracji znajdujących się w trakcie transformacji. Dotyczy on wielu dziedzin życia, takich jak: polityka, ekonomia, prawo itp. Indeks korupcji w Albanii wzrósł w ostatnich latach, co ma związek z system rządzenia. Do przeciwdziałania temu zjawisku w Albanii powinny się włączyć organizacje pozarządowe, a także obywatele państwa
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 99, s. 229-238
Keywords: informal economy; fiscal evasion; tax bribes