Wartościowanie korzyści środowiskowych inwestycji w odnawialne źródła energii w Polsce : badanie pierwotne metodą wyceny warunkowej (contingent valuation method) - Ligus, Magdalena (Valuing Environmental Benefits of Renewable Energy Projects in Poland : the Contingent Valuation Survey, 2010)
Artykuł stanowi propozycję wyceny w wartościach pieniężnych środowiskowych korzyści zewnętrznych generowanych przez inwestycje w odnawialne źródła energii (OZE). Przedstawiono wyniki ogólnopolskiego badania pierwotnego gospodarstw domowych metodą wyceny warunkowej (contingent valuation method - CVM) przeprowadzonego przez autorkę we współpracy z ośrodkiem badawczym. Zasadniczym celem badania było oszacowanie średniej miesięcznej kwoty gotowości do zapłaty (willingness to pay - WTP) gospodarstwa domowego dodatkowo za energię elektryczną w celu poprawy jakości powietrza. Badanie ankietowe posłużyło do oszacowania wskaźnika jednostkowego korzyści środowiskowych produkcji energii z OZE według procedury zaproponowanej przez autorkę. Wyniki badania pierwotnego porównano z alternatywnym szacunkiem korzyści środowiskowych, dokonanym metodą przenoszenia korzyści, według metodyki rozwiniętej w ramach projektu ExternE (External Costs of Energy) Komisji Europejskiej.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 99, s. 218-228
Keywords: wartościowanie środowiska; analiza kosztów i korzyści przedsięwzięć inwestycyjnych; metoda wyceny warunkowej; inwestycje w odnawialne źródła energii