System opieki zdrowotnej w Stanach Zjednoczonych : próba analizy - Kowalik, Paweł (Healthcare System in the United States : an Attempt at Analysis, 2010)
W zależności od danego kraju rząd odgrywa różną rolę w systemie opieki zdrowotnej. Do tej pory komercjalizacja medycyny w USA nie tylko nie zmniejszyła kosztów opieki zdrowotnej, ale spowodowała ich gwałtowny rozrost. Udział wydatków na opiekę zdrowotną wynosił w 1960 r. 5,2% PKB, w 1970 r. 7,2%, w 1980 r. 9, l %. W ostatniej dekadzie XX wieku wahał się od 12,3 do 13,7%, a w pierwszych pięciu latach XXI wieku wzrastał co rok o ok. 0,5%. Taki stan wymusił reformy systemu opieki zdrowotnej. Celem artykułu jest przedstawienie systemu opieki zdrowotnej w Stanach Zjednoczonych, ze szczególnym uwzględnieniem sfery rządowej oraz bieżącej próby jego reformy. Artykuł przedstawia funkcjonowanie i strukturę opieki zdrowotnej w USA. Zaprezentowano publiczne programy opieki zdrowotnej, głównie Medicare i Medicaid, i scharakteryzowano założenia aktualnej reformy systemu opieki zdrowotnej, która została zainicjowana przez prezydenta B. Obamę.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 99, s. 197-207
Keywords: USA; opieka zdrowotna; Medicare; Medicaid