Wpływ czynników krajowych i sektorowych na rynkowe stopy zwrotu : przegląd badań - Koralun-Bereźnicka, Julia (Country and Industry Factors as Determinants of Stock Returns : a Research Review, 2010)
Oddziaływanie efektów sektorowych i krajowych podlegało wielu badaniom w różnych obszarach gospodarczych. Jednym z najczęściej analizowanych problemów jest wpływ czynników krajowych i sektorowych na zachowanie rynkowych stóp zwrotu. Wielokrotnie wykazano, że oba efekty stanowią ważne czynniki kształtujące ich zmienność. Głównym motywem wielu badań jest określenie, który z efektów ma znaczenie dominujące. Ocena ta jest kluczowa z punktu widzenia zwiększania skuteczności metod dywersyfikacji inwestycji. Przewaga efektów sektorowych potwierdzałaby słuszność strategii inwestycyjnych opartych na przekrojach sektorowych. Tradycyjna strategia różnicowania portfela według krajów byłaby natomiast bardziej uzasadniona w przypadku, gdy efekty kraju przeważałyby nad efektami sektorowymi. Wielokrotne próby rozstrzygnięcia problemu efektów kraju i sektora doprowadziły do sformułowania pewnych sugestii dotyczących metod dywersyfikacji portfeli inwestycyjnych oraz sposobów prowadzenia badań w dziedzinie finansów.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 99, s. 189-196
Keywords: efekt kraju; efekt sektora