Uwarunkowania zarządzania przedsiębiorstwem globalnym na przykładzie koncernu Delaval - Piwoni-Krzeszowska, Estera; Łakoma, Agnieszka (Conditions of Global Enterprise's Management on the Example of Delaval Concern, 2010)
Zarządzanie przedsiębiorstwami globalnymi jest determinowane licznymi uwarunkowaniami wewnętrznymi i zewnętrznymi, które są specyficzne dla poszczególnych rynków. W konsekwencji tejże sytuacji zarządzanie zakładami zależnymi w różnych państwach kształtuje się w odmienny sposób, co stwarza dodatkowe problemy koordynacji działalności i kompatybilności podejmowanych rozwiązań w zakresie zarządzania firmą międzynarodową.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 114, s. 110-120
Keywords: przedsiębiorstwo globalne; globalizacja; uwarunkowania zarządzania