Zarządzanie w rolniczych spółdzielniach produkcyjnych : funkcja planowania i kontroli - Gajewska, Małgorzata (Management at Agricultural Productive Cooperatives : the Function of Planning and Control, 2010)
Artykuł przedstawia uwarunkowania zarządzania w rolniczych spółdzielniach produkcyjnych. Opisana jest w nim historia polskiej spółdzielczości rolniczej od momentu powstania teorii spółdzielczego gospodarowania w rolnictwie, przez zakładanie właściwych RSP po zakończeniu II wojny światowej, aż po czasy współczesne. Oprócz czynników historycznych w artykule wymieniono również inne elementy wpływające na zarządzanie w RSP i różniące je od innych form biznesu. Zalicza się do nich m.in. cel działania spółdzielni, prawo własności, zasady podziału wypracowanego zysku czy strukturę samorządową odgrywającą rolę nadrzędną w stosunku do struktury hierarchicznej przedsiębiorstwa. Ponadto w opracowaniu szczególną uwagę zwrócono na pokazanie, jak w praktyce wygląda sprawowanie kierowniczych funkcji planowania i kontroli przez osoby zarządzające w RSP.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 114, s. 19-32
Keywords: rolnicze spółdzielnie produkcyjne; przedsiębiorstwo spółdzielcze; planowanie; kontrola