Zarządzanie wartością w polskich przedsiębiorstwach : mit czy fakt? - Czarnecki, Maciej (Value Based Management in Polish Companies : Myth or Fact?, 2010)
Autor poszukuje odpowiedzi na pytanie dotyczące zakresu kreacji wartości dla właścicieli przez polskie przedsiębiorstwa na podstawie analiz i zestawień z ostatnich dziesięciu lat. Następnie krótko przedstawia wyniki badania dotyczącego znajomości koncepcji zarządzania przez wartość wśród polskich menedżerów oraz badań dotyczących systemowego podejścia do zarządzania wartością w przedsiębiorstwach Dolnego Śląska. Artykuł zakończony jest podsumowaniem rozważań w nim zawartych oraz konkluzją dotyczącą wpływu koncepcji zarządzania przez wartość na praktykę zarządzania.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 114, s. 9-18
Keywords: wartość przedsiębiorstwa; zarządzanie wartością; wsakźniki wartości