Methodology for Crisis Scenario and Crisis Plan Development - Königová, Martina (Metodologia dla scenariusza kryzysowego i rozwój planu kryzysowego, 2010)
W opracowaniu zostały poruszone kwestie kryzysu i zarządzania ryzykiem. Głównym celem artykułu jest zaprojektowanie metody stworzenia scenariuszy i planów zarządzania w kryzysie. Celami częściowymi są zdefiniowanie pojęć „plan kryzysowy" i „scenariusz kryzysowy", zidentyfikowanie możliwości zastosowania takich planów i scenariuszy w praktyce. Artykuł koncentruje się również na ustaleniu relacji między zarządzaniem kryzysowym a zarządzaniem ryzykiem. W kontekście metodologii wyodrębniono pojedyncze fazy zarządzania ryzykiem. Jako że sytuacje kryzysowe przedsiębiorstw są obecnie uznawane za wydarzenia mające znaczenie społeczne, istotność zarządzania kryzysowego i zarządzania ryzykiem jest nie do przecenienia.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 99, s. 172-179
Keywords: crisis management; crisis scenario; crisis plan; risk management