Rozwój sekurytyzacji w Europie i w Polsce - Kalasińska, Magdalena (The Evolution of Securitization in Europe and in Poland, 2010)
Uwarunkowania formalne i ekonomiczne europejskiego systemu bankowego ogniskują uwagę banków na obniżeniu kosztów finansowania i zwiększeniu stopy zwrotu z kapitału, co wymusza stosowanie sekurytyzacji. Zalety i korzyści płynące z procesów sekurytyzacji nie zostały do tej pory w pełni wykorzystane przez polski sektor bankowy. W porównaniu z rynkami europejskich krajów rozwiniętych w Polsce sekurytyzacja dopiero zaczyna funkcjonować na rynku finansowym. Stanowi ona nowy instrument finansowy, z którego dotychczas skorzystało zaledwie kilka podmiotów gospodarczych. Polskie banki występują w procesach sekurytyzacji głównie jako podmioty pomocnicze, a nie w roli inicjatorów. Tymczasem korzyści, jakie mogą osiągnąć banki, sekurytyzując swoje aktywa, są duże.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 99, s. 155-163
Keywords: rynki finansowe; innowacyjne instrumenty finansowe; system bankowy; sekurytyzacja