Globalne determinanty polityki podatkowej - Gałuszka, Jolanta (Global Challenges for Tax Policy, 2010)
Globalizacja i harmonizacja jako podstawowe determinanty procesów ekonomicznych, społecznych i politycznych wyznaczają nowe kanony we współczesnych finansach publicznych. Gospodarki poszczególnych państw tworzą jeden wspólny rynek wymiany towarów i usług. Określa on nowe standardy gry rynkowej, której głównym uczestnikiem są podmioty prywatne podporządkowujące swoim strategiom działania rządy państw na całym świecie. Polityka taka ma swoje konsekwencje w zakresie realizacji funkcji finansów publicznych, które muszą łączyć dobro ogółu publicznego z surowymi wymaganiami rynku. Problem nowego wymiaru finansów publicznych - szczególnie w państwach europejskich leży we właściwej konstrukcji podatku, który w swej specyfice musi efektywnie pogodzić to, co z punktu widzenia finansów publicznych jest niezbędne, ale niekoniecznie ekonomicznie uzasadnione, z rentownością podejmowanych przedsięwzięć podmiotów prywatnych.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 99, s. 144-154
Keywords: polityka fiskalna; globalizacja; harmonizacja; polityka podatkowa