Struktura finansowania działalności inwestycyjnej małopolskich MSP w aspekcie integracji z Unią Europejską - Duda, Joanna (The Financing Structure of Investment Activities of SMEs in Małopolska in the Aspect of the Integration with the EU, 2010)
Od początku procesu transformacji rynkowej w Polsce małe i średnie przedsiębiorstwa mają problemy z pozyskaniem kapitału na realizację działalności inwestycyjnej, dlatego też mówi się o małej innowacyjności przedsiębiorstw z tego sektora. Akcesja Polski do UE stworzyła nowe możliwości pozyskania kapitału, a tym samym rozwoju przedsiębiorstw z tego sektora. Dlatego też w artykule dokonano analizy porównawczej struktury inwestycji oraz źródeł ich finansowania w przedsiębiorstwach korzystających ze środków unijnych. Otrzymane wyniki odniesiono do danych dla całego polskiego sektora MSP. Przeprowadzona analiza wskazała, że środki strukturalne nie rozwiązują problemu finansowania działalności inwestycyjnej, ale mogą wyznaczać kierunki realizowanych inwestycji.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 99, s. 123-135
Keywords: struktura inwestycji; integracja z UE; sektor MŚP; finansowanie inwestycji