Skuteczność zastosowania modelu rynkowego w analizie zdarzeń dla wybranych cech spółek na przykładzie giełdy NYSE w latach 1985-2008 - Czapiewski, Leszek; Lizińska, Joanna (The Efficiency of the Use of the Market Model in an Event Study for Securities Grouped by Characteristics : Empirical Results for NYSE 1985-2008, 2010)
Metoda analizy zdarzeń pozwala zbadać wpływ określonych zdarzeń na wartość rynkową przedsiębiorstwa. Często jednak spółki dokonujące określonych działań (emisji papierów wartościowych, fuzji, splitów itp.), mają zbliżone cechy charakterystyczne. Cechy te mogą być mierzone wielkością przedsiębiorstwa czy wartością określonych wskaźników. W badaniach przeprowadzonych dla spółek notowanych na giełdzie New York Stock Exchange w latach 1985-2008 wykazano, że dla losowo dobranych dat dla przedsiębiorstw posiadających pewne cechy można zaobserwować zwyżkowe stopy zwrotu różniące się istotnie od zera. Świadczy to o zniekształceniach, jakie mogą istnieć w badaniach nad wpływem rzeczywistych zdarzeń na wartość takich spółek, gdyż dla losowo dobranej próby zwyżkowe stopy zwrotu nie powinny się różnić od zera. Osiągnięte wyniki skłaniają do wniosku, że interpretacja wyników analizy zdarzeń w takich przypadkach powinna być dokonywana ze szczególną wnikliwością i ostrożnością
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 99, s. 114-122
Keywords: analiza zdarzeń; model rynkowy