Financial Leverage Risk Revisited : Theory, Definitions and Determinants - Berent, Tomasz (Ryzyko dźwigni finansowej - nowe podejście, teoria i definicje, 2010)
Artykuł podejmuje kwestię zdefiniowania dźwigni finansowej w taki sposób, aby łączyła w sobie różne możliwe interpretacje. Zaproponowana definicja uwypukla rolę zwiększonego prawdopodobieństwa otrzymania krańcowych wartości ROE po zaciągnięciu długu, co graficznie zostało zaprezentowane za pomocą zmodyfikowanego wykresu dystrybuanty rozkładu ROE. Definicja dźwigni finansowej sformułowana jest na tyle ogólnie, że pozwala wyprowadzić z niej dwie główne, konkurujące ze sobą interpretacje: pierwsza wskazuje na wzrost wariancji ROE po zaciągnięciu długu, druga na elastyczność EPS mierzoną stopniem dźwigni finansowej DFL, jako istotę dźwigni. Powyższe interpretacje zwracają uwagę na dwa odmienne aspekty zadłużenia: pierwsza koncentruje się na samym akcie zaciągnięcia długu („dźwignia prosta"), druga na akcie płacenia odsetek od zaciągniętego długu ("dźwignia kosztowa"). Zaproponowana definicja pozwala również na inne interpretacje dźwigni finansowej, w tym te, które podkreślają rolę ryzyka bankructwa, wartości zagrożonej (VaR) itp.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 99, s. 66-78
Keywords: financial leverage; financial risk; DFL; ROE