Problem braku ubezpieczenia zdrowotnego w USA. Reforma finansowania ochrony zdrowia - Bem, Agnieszka (The Problem of the Lack of Health Insurance in the USA. The Reform of the Health Care Financing System, 2010)
Stany Zjednoczone przeznaczają ponad 16% PKB na wydatki związane z ochroną zdrowia. Pomimo tego 15% społeczeństwa nie ma dostępu do usług zdrowotnych, ponieważ albo nie ma ubezpieczenia zdrowotnego, albo jest ono niewystarczające. Jedną z istotnych przyczyn jest w tym przypadku powiązanie faktu ubezpieczenia z rynkiem pracy. Plan zaproponowany przez prezydenta Obamę odwołuje się do tego problemu – jego podstawowym celem jest zwiększenie dostępności ubezpieczenia zdrowotnego.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 99, s. 51-65
Keywords: ubezpieczenie zdrowotne; reforma; USA