Znaczenie Międzynarodowych Standardów Rachunkowości w polskiej polityce finansowej - Antoniszyn, Emil (The Meaning of International Standards of Accountancy in Polish Financial Policy, 2010)
Międzynarodowe Standardy Rachunkowości (MSR) to standardy uznane na gruncie międzynarodowym, stanowiące fundament zasad i metod rachunkowości funkcjonujących na świecie. Celem International Accounting Standards (IAS) jest to, aby sprawozdania sporządzone przy ich zastosowaniu dostarczały różnym odbiorcom zewnętrznym obiektywnych, rzetelnych i porównywalnych informacji o sytuacji finansowej danej jednostki, wynikach jej działalności i przepływach środków pieniężnych. MSR-y uznawane są w świecie za powszechnie akceptowany na międzynarodowych rynkach wzorzec. Świadczy o tym poparcie dla MSR-ów takich liczących się instytucji, jak np. Bank Światowy, Komisja Europejska, Międzynarodowa Organizacja Komisji Papierów Wartościowych (IOSCO) czy Komisja Papierów Wartościowych USA (SEC). Międzynarodowe Standardy Rachunkowości zostały przyjęte przez poszczególne państwa w różnym zakresie. W Polsce bezwzględnie obowiązujące są przepisy ustawy o rachunkowości (ustawa o rachunkowości z 29 września 1994 r. z poźn. zm., DzU nr 121, poz. 591).
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 99, s. 31-50
Keywords: MSR; polityka finansowa; instrumenty; harmonizacja; koordynacja