Prosta metoda szacowania dyskonta z tytułu płynności w wycenie przedsiębiorstw prywatnych - Welc, Jacek (The Simple Method of Estimating the Illiquidity Discount in Private Companies' Valuations, 2010)
Ryzyko płynności związane jest z aktywami, których obrót następuje na rynkach charakteryzujących się trudnością zbycia aktywów po oczekiwanych cenach. Ryzyko to wiąże się z koniecznością akceptowania cen niższych niż ceny podobnych aktywów notowanych na płynnych rynkach. Konieczność uwzględnienia ryzyka płynności stanowi istotny aspekt wyceny spółek. Z powodu trudności z kwantyfikacją większość analityków wykorzystuje "reguły kciuka", stosując dyskonto z tytułu płynności na arbitralnie przyjętym poziomie. Może to skutkować zmniejszeniem dokładności wyceny. W artykule zaproponowano prostą metodę kwantyfikacji ryzyka płynności dla polskich spółek niepublicznych. Zaproponowane podejście bazuje na zależności między spreadem w ofertach kupna i sprzedaży akcji spółek a wskaźnikami płynności obrotu.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 127, s. 416-424
Keywords: giełda papierów wartościowych; wycena spółek; dyskonto z tytułu płynności