Podstawowe założenia koncepcyjne badania sprawozdań finansowych zgodnie z MSRF - Kogut, Joanna (The Basic Conceptual Regulations for Financial Reports Auditing in Line with MSFR, 2010)
Celem badania sprawozdań finansowych jest zwiększenie stopnia zaufania do nich ich użytkowników. Osiąga się to dzięki wyrażeniu przez biegłego rewidenta opinii na temat badanego sprawozdania finansowego. W przypadku większości ramowych założeń ogólnego przeznaczenia (np. MSSF, USGAAP, ustawa o rachunkowości) opinia dotyczy tego, czy sprawozdania finansowe prezentują rzetelnie, we wszystkich istotnych aspektach, lub przekazują rzetelny i jasny obraz zgodnie z ramowymi założeniami. Wyrażenie takiej opinii umożliwia biegłemu rewidentowi badanie przeprowadzone zgodnie z MSRF oraz przy respektowaniu odpowiednich wymogów etycznych. Opracowany na nowo MSRF 200 stanowi założenia koncepcyjne badania sprawozdań finansowych leżące u podstaw MSRF, które zostały przedstawione w treści artykułu.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 127, s. 376-389
Keywords: biegły rewident; MSRF; zasady etyki zawodowej; zawodowy osąd; zawodowy sceptycyzm