Różnorodność pojęć i klasyfikacji czynników niematerialnych ze szczególnym uwzględnieniem punktu widzenia rachunkowości - Bąk, Melania (The Variety of Concepts and Classifications of Nonmaterial Factors Considering in Particular the Accounting Point of View, 2010)
W dobie gospodarki rynkowej i globalizacji szczególną rolę w przedsiębiorstwie odgrywają czynniki niematerialne, które decydują o jego sukcesie finansowym i pozycji rynkowej. W literaturze przedmiotu panuje ogólny chaos pojęciowy dotyczący jednoznacznego zdefiniowania tych czynników. Przykładowe określenia to: kapitał intelektualny, wartość niematerialna, aktywa niematerialne, zasoby niematerialne itd. Po przeanalizowaniu różnych określeń można stwierdzić, że używany termin zależy od dziedziny, która go stosuje, i nie zawsze oznacza to samo. W artykule zwrócono szczególną uwagę na interpretację pojęcia czynnika niematerialnego z punktu widzenia rachunkowości i metody bilansowej.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 127, s. 346-361
Keywords: czynniki niematerialne; wartości niematerialne; aktywa niematerialne; kapitał intelektualny; bilans ukryty