Identyfikacja ryzyka finansowego odpowiedzialności prawnej przedsiębiorcy za szkody w środowisku - Borys, Grażyna (The Identification of Legal Liability and Financial Risk of an Entrepreneur for Environment Damages, 2010)
Artykuł omawia problematykę identyfikacji ryzyka finansowego odpowiedzialności prawnej przedsiębiorcy za szkody w środowisku w systemie zarządzania ryzykiem. Ryzyko to pojawia się w kontekście fundamentalnej zasady prawa ochrony środowiska - zanieczyszczający płaci. Pozwala ona na połączenie odpowiedzialności z jej rozliczalnością. W opracowaniu zaprezentowano istotę i formy odpowiedzialności, w tym odpowiedzialności prawnej przedsiębiorcy. Wskazane zostały finansowe konsekwencje odpowiedzialności administracyjnej i odpowiedzialności cywilnej przedsiębiorcy za szkody w środowisku. Naświetlone zostały główne zagadnienia związane z identyfikacją ryzyka finansowego w obu tych formach odpowiedzialności.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 127, s. 336-345
Keywords: ryzyko finansowe; odpowiedzialność cywilna; szkody w środowisku; zanieczyszczający płaci