Zasada "wyciągniętej ręki" przy ustalaniu cen transferowych - Menet, Grzegorz (The "Arm Length's" Principle in the Transfer Pricing, 2010)
Aktualnie obowiązujące unormowania Organizacji Współpracy Gospodarczej i Rozwoju (OECD) w zakresie metod ustalania cen transferowych nie współgrają z tendencjami rozwoju wymiany handlowej obserwowanej w dobie globalizacji gospodarki właściwymi dla korporacji ponadnarodowych. Przyczyną podjęcia powyższej tematyki jest proponowana zmiana obowiązującej dotychczas w OECD rekomendacji ws. kolejności używania metod ustalania cen transferowych w transakcjach pomiędzy podmiotami powiązanymi. Dotychczas do oceny ich właściwego zastosowania obowiązywała zasada "wyciągniętej ręki" (arm length's principle) mająca zapewnić przybliżony do rynkowego charakter takich transakcji. Celem artykułu jest próbą zastanowienia się, czy powyższa zasada powinna w dalszym ciągu być jedynym standardem poprawności stosowanych metod ustalania cen transferowych.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 127, s. 313-324
Keywords: ceny transferowe; podmioty powiązane; zasada „wyciągniętej ręki”