Możliwość zastosowania cen transferowych do zarządzania spółkami zależnymi - Bryliński, Przemysław (The Possibility of Using Transfer Prices for Managing Subsidiary Companies, 2010)
Artykuł przedstawia problematykę cen transferowych. W pierwszej części opisano teoretyczne ich aspekty, przechodząc do metod ich szacowania i funkcji. Następnie przedstawione zostały możliwości, jakie niesie odpowiednie zastosowanie cen transferowych do zarządzania spółkami powiązanymi. Kolejna cześć artykułu przedstawia obecne trendy opisanej tematyki. Artykuł zakończono podsumowaniem.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 127, s. 300-313
Keywords: ceny transferowe; transakcje wewnętrzne; zarządzenie spółkami zależnymi