Analiza z zastosowaniem metody DEA efektywności zakładów ubezpieczeń działających w Polsce - Nowak, Agnieszka K.; Matuszyk, Anna (An Efficiency Analysis of Insurance Companies Operating in Poland with the Use of the DEA Method, 2010)
Celem niniejszego artykułu było przedstawienie wyników badania przeprowadzonego w celu określenia relatywnej efektywności wybranych zakładów ubezpieczeń (z działu I i z działu II). Okres badania objął lata 2004-2008. Do analizy zastosowana została metoda DEA (Data Envelope Analysis), natomiast do budowy modelu program SAS. Zbudowany model dla zakładów ubezpieczeń składał się z trzech danych wejściowych oraz dwóch wyjściowych i był zorientowany na minimalizację wskaźników wejściowych. Umożliwiło to uzyskanie wyników, za pomocą których określona została strategia zmiany danych wejściowych, w celu poprawy efektywności, a także opracowanie benchmarkingu dla analizowanych podmiotów. Otrzymane wyniki z modelu DEA zostały porównane z klasycznymi miarami rentowności, takimi jak: ROE i ROA, oraz odniesione do PKB.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 127, s. 245-267
Keywords: metoda DEA; programowanie liniowe; benchmarking