Funkcje informacji a regulacyjna ocena działalności zakładów ubezpieczeń - Kurek, Robert (Information Functions vs. Regulatory Assessment of Insurance Companies Performance, 2010)
W artykule przeanalizowane zostały funkcje informacji przez pryzmat regulacyjnej oceny działalności zakładów ubezpieczeń. Realizacja funkcji społecznych (odwzorowania rzeczywistości, konsumpcyjnej, tworzenia zasobów wiedzy, sterowania, decyzyjnej), ekonomicznych (w tym najistotniejszej - funkcji zasobu ekonomicznego), jak również z punktu widzenia zarządzania organizacją (funkcje sterowania, informacyjna, modelowania) przesądza o stopniu wykorzystania dostępnej informacji. W aspekcie regulacyjnej oceny działalności zakładów ubezpieczeń informacje optymalne to takie, które potencjalnie mogą realizować wszystkie funkcje lub każdą funkcję z osobna w zależności od konkretnych potrzeb informacyjnych organu nadzoru. Analiza ujęć definiujących funkcje informacji pozwala na podsumowanie, z którego wynika, że większość spełnianych przez informację funkcji umożliwia dokonanie regulacyjnej oceny działalności zakładów ubezpieczeń oraz podejmowanie wszelkich stosownych decyzji wynikających z wykonywania praw i obowiązków nadzorczych.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 127, s. 219-232
Keywords: informacja; funkcje informacji; regulacyjna ocena działalności zakładów ubezpieczeń