Wykluczenie finansowe - zarys problematyki - Solarz, Małgorzata (Financial Exclusion - the Topic Outline, 2010)
Rozwój gospodarki narodowej jest dodatnio skorelowany z rozwojem sektora finansowego. Stąd dostęp do podstawowych produktów i usług finansowych oraz ich użytkowanie ma duże znaczenie społeczno-ekonomiczne. Niestety w wielu państwach można wskazać na grupy osób dotkniętych wykluczeniem finansowym. Wybrane aspekty tego zjawiska, jak przedstawienie jego istoty, zakresu i obszarów występowania, stały się celem niniejszego artykułu. Wykluczenie finansowe utożsamiane jest z brakiem dostępu do rynku usług finansowych, a także z sytuacją, w której osoba fizyczna może korzystać z oferty produktów i usług finansowych, ale na gorszych warunkach niż pozostali. Bank Światowy wskazał na cztery obszary występowania wykluczenia finansowego, tj. bankowość transakcyjną, oszczędności, kredytowanie i ubezpieczenia.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 127, s. 150-162
Keywords: wykluczenie finansowe; inkluzja finansowa; bankowość; ubezpieczenia