Wykluczenie finansowe a idea mikrofinansów - Adamek, Jacek (Financial Exclusion vs. the Idea of Microfinance, 2010)
Celem artykułu jest próba ukazania istoty zjawiska wykluczenia finansowego, jego relacji z wykluczeniem społecznym i ubóstwem oraz związków z ideą mikrofinansów. Przyjętemu celowi podporządkowano hipotezę badawczą, zgodnie z którą: wykluczenie finansowe jako wieloaspektowe zjawisko charakteryzujące oblicze rynku finansowego jest przesłanką funkcjonowania i rozwoju idei mikrofinansów. Artykuł podzielono na cztery wzajemnie ze sobą powiązane części, odnoszące się do problematyki istoty, przyczyn i związków wykluczenia finansowego oraz jego relacji z mikrofinansami.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 127, s. 139-149
Keywords: finanse; wykluczenie finansowe; mikrofinanse