Finansowanie przedsięwzięć w zakresie zapobiegania uzależnieniom i chorobom psychicznym w województwie dolnośląskim w latach 2003-2008 - Romanów, Ewa (The Financing of Addiction and Mental Disease Prevention Project in Dolnośląskie Voivodship between 2003 and 2008, 2010)
W artykule przedstawiono istotę pojęcia "zdrowie", polityki zdrowotnej, problematyki uzależnień i zdrowia psychicznego. Pokazano zakres decentralizacji polityki zdrowotnej w zakresie zapobiegania uzależnieniom i chorobom psychicznym na szczeblu województwa. Wskazano również najważniejsze podmioty realizujące i finansujące zadania w tym zakresie. Zaprezentowane zostały wydatki samorządu województwa dolnośląskiego oraz Dolno-śląskiego Oddziału Narodowego Funduszu Zdrowia jako głównych płatników w zakresie lecznictwa psychiatrycznego i przeciwdziałania alkoholizmowi. Poparte to jest danymi statystycznymi dotyczącymi zachorowań i rejestracji pacjentów w tym zakresie. Ponadto poddano analizie strukturę i dynamikę wydatków za świadczenia zdrowotne. Dane statystyczne zostały przedstawione w kontekście sytuacji ogólnopolskiej.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 127, s. 117-136
Keywords: zdrowie; uzależnienia; zdrowie psychiczne; polityka zdrowotna; analiza finansowa