Pomoc finansowa ze środków publicznych niepełnosprawnym przedsiębiorcom w dobie kryzysu gospodarczego - Koza, Andrzej (The Financial Aid to Handicapped Entrepreneurs during the Economic Crisis Period, 2010)
Kryzys gospodarczy, który dotarł do Polski w 2008 r., spowodował pogorszenie sytuacji ekonomicznej i finansowej przedsiębiorstw osób niepełnosprawnych. Wprowadzony w 2009 r. pakiet antykryzysowy nie przyniósł tym firmom żadnych szczególnych korzyści finansowych, które podniosłyby ich konkurencyjność na rynku. Wskutek kryzysu i zmniejszonych wydatków na zakładanie działalności gospodarczej oraz wzrostu obciążeń składkami na ubezpieczenia społeczne osób niepełnosprawnych prowadzących działalność gospodarczą w 2009 r. zainteresowanie osób niepełnosprawnych otwieraniem własnych firm i tą formą rehabilitacji spadło.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 127, s. 103-116
Keywords: kryzys gospodarczy; pomoc publiczna dla przedsiębiorców; osoby niepełnosprawne