Opłaty i podatki ekologiczne w krajach Unii Europejskiej - Ptak, Michał (Environmental Charges and Taxes in the European Union Countries, 2010)
Artykuł zawiera przegląd opłat i podatków ekologicznych obowiązujących w krajach Unii Europejskiej w ostatnich latach. Dokonany przegląd świadczy o dużej różnorodności wykorzystywanych opłat i podatków ekologicznych, a także o pewnych różnicach w sposobie funkcjonowania tego typu instrumentów w krajach Europy Środkowo-Wschodniej i "starych" krajach UE. W artykule omówione zostały również możliwości w zakresie dalszego rozwoju opodatkowania ekologicznego w Unii Europejskiej.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 127, s. 74-88
Keywords: ochrona środowiska; opłaty i podatki ekologiczne; Unia Europejska