Ocena działalności Funduszu Ochrony Gruntów Rrolnych w kontekście jego likwidacji - Bartniczak, Bartosz (The Assessment of Agricultural Land Protection Fund in the Context of Its Liquidation, 2010)
Fundusz Ochrony Gruntów Rolnych jest jednym z funduszy zaliczanych do funduszy celowych funkcjonujących w obszarze ochrony środowiska. Celem artykułu jest pokazanie mechanizmu jego funkcjonowania w kontekście jego likwidacji. Omówiono dochody oraz wydatki, a także dokonano ich analizy w latach 2001-2008. Wskazano także główne przyczyny jego likwidacji. Artykuł prezentuje również mechanizm gromadzenia i wydatkowania środków będących w dyspozycji Funduszu Ochrony Gruntów Rolnych po jego likwidacji
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 127, s. 27-37
Keywords: fundusz celowy; Fundusz Ochrony Gruntów Rolnych; ochrona środowiska; finanse publiczne