Finansowanie zadań zleconych samorządom terytorialnym - Gałecka, Małgorzata (Financing Local Government's Tasks Assigned by Government Administration, 2010)
Samorząd terytorialny, realizując zadania własne, wykonuje jednocześnie wiele funkcji państwowych lub takich, które państwo w drodze ustawy zleci jednostkom samorządu terytorialnego. Celem artykułu jest ustalenie głównych obszarów działalności państwa w zakresie zadań zlecanych do realizacji samorządom terytorialnym oraz porównanie nakładów finansowych na ich realizację. Przeprowadzenie badań w danym temacie umożliwi również wskazanie szczebla samorządu, który pod względem finansowym w zasadniczym stopniu realizuje zadania zlecone o charakterze majątkowym. Dla osiągnięcia celu dokonana zostanie szczegółowa analiza dotacji celowych przekazywanych z budżetu wojewody, jako części budżetu państwa, do samorządów terytorialnych z racji pełnionych przez nie zadań zleconych.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 127, s. 13-26
Keywords: zadania zlecone; dotacja celowa; samorząd terytorialny