Styl kierowania jako determinanta sukcesu zarządzania zespołem zadaniowym - Kawka, Tomasz (Style of Managing as a Determinant of Success of Work Team Management, 2010)
Artykuł opisuje znaczenie stylu kierowania w zarządzaniu zespołem w warunkach sytuacji kryzysowych. Uwzględniono jedno z dominujących w literaturze podejść opartych na koncepcji behawioralnej siatki stylów kierowania autorstwa Blake-Mouton. Opisano pięć podstawowych stylów i ich wpływ na efektywność oddziaływania na zespół: styl unikania, klubowy, negocjacyjny, autokratyczny i zintegrowany. W kontekście uwarunkowań sytuacyjnych i uwzględnienia cech osobowych kierownika uznać można, iż style zintegrowany i czasowo autokratyczny są najwłaściwszymi podejściami do kierowania zespołami w warunkach sytuacji kryzysowej.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 131, S, 71-80
Keywords: styl kierowania; sytuacja kryzysowa; Blake−Mouton; podejście kierowania behawioralne; sytuacyjne i cech osobowych; skuteczność kierowania