Prawne aspekty zapobiegania sytuacjom kryzysowym podczas imprez masowych. Analiza głównych faz zabezpieczenia - Kamieński, Zbigniew (Legal Aspects of Prevention of Crisis Situations during Mass Events. Analysis of Main Prevention Phases, 2010)
Artykuł dotyczy toczącej się dyskusji na temat zapewnienia bezpieczeństwa w trakcie masowych imprez, szczególnie sportowych - meczów piłki nożnej i masowych wydarzeń o wysokim ryzyku. Głównym tematem są prawne i organizacyjne podstawy imprez masowych oraz zakres odpowiedzialności poszczególnych służb. Autor wskazuje na wagę kooperacji między różnymi służbami w trakcie przygotowań do takich wydarzeń. Według autora brak takiej kooperacji prowadzi do chaosu i nieporozumień wobec wspólnego rozumienia zakresów kompetencji w zarządzaniu wydarzeniami. Może to powodować wiele błędów w trakcie przygotowań, a w efekcie przekonanie uczestników imprezy, że nie jest ona właściwie chroniona, np. w trakcie przeprowadzania przez miasto dużych grup kibiców, podróżujących najczęściej w towarzystwie licznych grup "pseudokibiców".
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 131, S. 52-70
Keywords: system bezpieczeństwa imprez masowych; zapobieganie sytuacjom kryzysowym; zapewnienie bezpieczeństwa; zarządzanie informacją