Źródła finansowania obcego przedsiębiorstw z sektora MSP w Polsce - Owczarczyk, Beata (Sources of Foreign Funding of Enterprises of SMEs Sector, 2010)
Małe i średnie przedsiębiorstwa (MSP) pełnią znaczącą rolę w gospodarce światowej, której są istotnym elementem. Wynika to przede wszystkim z ich ogromnej przewagi w ogólnej liczbie podmiotów gospodarczych, dużego udziału w tworzeniu PK В i zatrudnieniu. Jednak przedsiębiorstwo, czy to małe, czy duże, aby mogło sprawnie funkcjonować, potrzebuje środków finansowych na prowadzenie działalności gospodarczej. Może ono korzystać z finansowania własnego bądź też pozyskiwać środki pieniężne z zewnątrz. Warto przy tym pokreślić, iż finansowanie obce nie zawsze jest jednakowo dostępne dla wszystkich firm. Wydaje się, że największe trudności w tym zakresie posiadają MSP, które wskazują utrudniony dostęp do źródeł finansowania jako istotną barierę w prowadzeniu przez nie działalności. Celem niniejszego artykułu jest próba ukazania możliwości pozyskania finansowania obcego przez małe i średnie przedsiębiorstwa w Polsce
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 121, s. 193-206
Keywords: MSP; źródła fiinansowania obcego